woensdag 1 juli 2015

slavernij reprise

HOEZEE!!
Vandaag  1 juli is wederom de vierING van de afschaffing van officiele fysieke slavernij. Officieel waar dat in 1863, in de praktijk in 1873 omdat de dwangarbeiders alsnog 10 jaar gedwongen deur moesten werken in plaats van een schadeloosstelling te mogen ontvangen. Daarna kwamen de 'contractarbeiders', die onder valse voorwaarden geronseld werden in de Oost. Gewoon een upgrade van slavernij.

Ik schreef er eerder over: http://juliusjoker.blogspot.nl/2013/06/slavernij-herdenking.html
En verslag van de demo: http://demostratie.blogspot.nl/search?q=keti+koti
 Going Dutch - The Netherlands' slave trade

De 1e ISSUE is wat mij betreft dat er nog steeds STANDAARD GEDOWNPLAYED wordt over de AARD, OMVANG en OPBRENGSTEN van deze slavernij. Dat is dus heel wat anders dan bvb over de 2e WereldOorlog die en erkent en grondig onderzocht en herdacht werd en aldus verwerkt.ZO wordt de slavernij als zwarte pagina/schandvlek betiteld, terwijl het volgens mij de rode draad was, het levensbloed der economie.

De 2e issue is dat slavernij compleet in het verleden geplaatst wordt. Er is in de ogen van de meetsen sprake van een totaal andere set van normen. Weliswaar is er geen fysieke dreiging van lijfstraf meer, wat vooruitgang genoemd mag worden. Maar de politiek konkelt NET ALS TOEN nog immer samen met multinationals die voor de maximale winst gaan. TEN KOSTE VAN mens en aarde.

Overigens ben ik tegen HERSTELBETALINGEN. Ik begrijp de wil tot schadevergouding, echter: dan zouden belastinkbetalers van nu, waaronder ook veel nazaten van tot-slaaf-gemaakten, dienen op te draaien voor de fratsen van de elite van toen. Wie moet wat aan wie betalen is te ingewikkeld. Mogelijk is het realistischer om naar het eigendom te kijken van wat er met de opbrengst van de arbeid gebeurt is: dus de grachtengordel en land wat gecreeerd is met droogmolens die gekocht werden van slavernij-opbrengsten.

Op de site van de Hermitage, waar vandaag een tentoontelling over de 'gouden eeuw' (van de grote rooftocht) begint, is er nog immer weinig aandacht voor de praktijk van deze slavernij. De boemannen zijn alleen de slavenhandelaren. Echter het hele systeem draaide op de arbeid verricht door tot-slaaf-gemaakten!

Er is een OVERZICHTSWERK van zeg alle NL (wan-)daden:
Nieuw Zwartboek Van Nederland Overzee
"Het boek is om onduidelijke redenen slecht verkrijgbaar (iets minder Jamie Oliver mag best) bij de fysieke boekhandel."

Niet leverbaar... Nou dat is goed nieuws voor the powers that be.
"Wat iedere Nederlander moet weten" is de ondertitel. Wat dat betreft zou het beter geheel gratis online dienen te staan!! Nu verdwijnt het weer in die doofpot... Of als 2e hands 'collector's item': E.129,95...